Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

pondelok 1. júla 2013

Sloboda viery po musulmansky

Na stránkach svetových časopisov a agentúr sa občas vyskytne správa nad ktorou rozum zastáva stáť.

Šesť rokov väzenia a 300 rán bičom pre libanonského kresťana za to, že obrátil mladého Sauda na kresťanstvo

Saud bol odsúdený spoločne s Libanončanom. Obaja boli kolegovia mladej ženy, ktorá po svojej konverzii utiekla do Švédska. Dievča teraz žije pod ochranou mimovládnych organizácií a už sa nikdy nechce vrátiť domov.

Khobar (AsiaNews)

Súd v Al-Khobar, Saudskom meste na východ od zálivu, odsúdil libanonského kresťana k trestu väzenia a zbičovanie za to, že obrátil mladého Sauda na kresťanstvo a pomohol mladej žene k úteku z krajiny. Libanončan je považovaný za organizátora celého prípadu a bol odsúdený na šesť rokov väzenia a 300 rán bičom. Saud bol ako spolupáchateľ odsúdený k dvom rokom väzenia a 200 ranám. Obaja spoločne s dievčaťom pracovali v poisťovni. Obaja odsúdení oznámili, že sa proti rozsudku odvolajú.

Prípad, ktorý začal vlani koncom júla, spôsobil rozruch v Saudskej Arábii, ultrakonzervatívnom kráľovstve, kde je štátnym náboženstvom prísna podoba islamu. Moslimovia, ktorí konvertujú na iné náboženstvo sa vystavujú riziku trestu smrti.

Doplnené: Pre Európana je naviac neuveriteľnou a bizarnou skutočnoťou aj obvinenie mužov z toho, že dopomohli žene k odchodu. Pretože v Saudskej Arábii žena nie je svojprávna a rovnocenná a môže mať vlastný pas len vtedy, keď jej to povolí jej strážca (=rozumej majiteľ) - otec, manžel, brat, syn. Proste hocikto z rodiny, kto nemá poprsie.

Vyšetrovatelia zatiaľ neprezradili totožnosť mladej ženy, ktorá sa už niekoľko mesiacov skrýva vo Švédsku a odmieta sa vrátiť domov napriek výzvam svojej rodiny a rokovaniam o jej vydaní medzi saudským veľvyslanectvom v Štokholme a švédskymi úradmi. V súčasnej dobe je pod ochranou mimovládnych organizácií a v nedávno zverejnenej videonahrávke, prehlasuje, že sa slobodne a bez nátlaku rozhodla konvertovať ku kresťanstvu.  

Zdroj originálu :
http://www.asianews.it/news-en/Six-years-and-300-lashes-for-a-Lebanese-Christian-for-having-converted-a-young-Saudi-27898.html

Zdroj v článku :
http://www.asianews.it/news-en/Two-men-arrested-for-forced-conversion-of-a-young-woman:-they-gave-her-religious-books-25400.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára