Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

nedeľa 14. júla 2013

Izrael sa pokúsil zničiť ruské rakety v Sýrii

Izraelské letectvo na začiatku júla zaútočilo na sýrsky prístav Latakia
13. júla 10:59 | Yuri Deryabin | http://www.utro.ru/articles/2013/07/13/1131101.shtml

Správa novín "Utro" doplnená ďalšími zdrojmi 

Foto: AFP
Izrael sa na začiatku júla pokúsil zničiť ruské protilodné rakety v Sýrii. Útoky izraelského letectva viedli k sérii výbuchov bômb v sýrskom prístave Latakia, konštatovala správa CNN s odvolaním sa na zdroje vo Washingtone.

Explózia otriasla Latakiou v noci z 5. júla. V dôsledku toho bolo zabitých niekoľko vojakov. K zodpovednosti za útok sa v danom prípade nikto neprihlásil.

Podľa novín Jerusalem Post Qassem Saadeddine, hovorca Najvyššej vojenskej rady FSA povedal, že úder pred úsvitom zasiahol vojenské objekty sýrskeho námorníctva v Safire,  blízko prístavu Latakia. Výzvedná sieť rebelov odhalila, že v máji dodané ťažké protilodné rakety Jachont (P-800 Onyx, zabiják lodí) ruskej výroby boli uskladnené práve tu.


Ruská protilodná raketa Jachont-M (letecká verzia)
Maximálna rýchlosť: 2.6Mach, Dolet: 300km.
“Nebol to zásah FSA,” povedal Saadeddine pre agentúru Reuters. “Tento útok rebeli nevykonali.
Útok bol buď vzdušného pôvodu alebo bol spôsobený raketou dlhého doletu vypálenej z lode v Stredomorí.”

Poznámka :
Správa, ktorú budem opisovať ďalej na základe článku z ruských novín "Utro" je založená na správe CNN. Keďže si správy overujem a píšem podľa originálneho zdroja, automaticky moja cesta viedla na portál americkej spravodajskej stanice. Aké bolo moje prekvapenie, keď správa bola zneprístupnená. Jediné čo ostalo bol záznam indexu vo vyhľadávači

Israel targeted Russian-made missiles in Syria strike, U.S. officials say...updated 1 day ago
A series of explosions on July 5 at a critical Syrian port was the result of airstrikes by Israeli warplanes, according to multiple U.S. officials.
http://www.cnn.com/2013/07/12/politics/israel-syria-strike/index.html

V tomto momente je nemožné povedať, prečo správa zo servisu CNN vypadla, rozhodne ruský denník nebol sám, kto túto správu zverejnil. Izraelské denníky ako Haaretz či Jerusalem Post a ďalšie v podobnom znení túto správu prezentujú a komentujú

Podľa troch anonymných zdrojov z Bieleho domu úder spôsobil Izrael, ktorý sa snažil zničiť najnovšie ruské rakety, ktoré by mohli ohroziť loďstvo židovského štátu. Nie je známe, či sa Jeruzalemu podarilo tento cieľ splniť.

Medzitým minister obrany Moše Jaalon poprel zvesti o zodpovednosti židovského štátu za útok. Pre noviny Ynetnews povedal : "Už je to dlho, čo sme sa zapojili do krvavej vojny v Sýrii. Stanovili sme hranice a budeme ich udržiavať. Či je výbuch tu alebo útok tam, vždy keď sa stane čokoľvek, kdekoľvek na Blízkom východe, vo väčšine prípadov obviňujú nás.".

Americká armáda je presvedčená, že Rusko aj naďalej dodáva zbrane do Sýrie. Najmä v posledných týždňoch, bola podľa nej dodaná významná dodávka zbraní do občianskou vojnou rozorvanej krajiny. Washington však uvádza, že Moskva nedodáva sýrskej armáde ťažké zbrane a vrtuľníky, ktoré by pomohli v boji proti opozícii Damasku.

Pripomeňme, že o dodávke "Jachontov" do Sýrii sa svet dozvedel v polovici mája. Rakety sú vybavené novým radarom, čo výrazne zvyšuje ich účinnosť. Preto sa odborníci domnievajú, že sýrska vláda bude môcť odolať akémukoľvek úsiliu medzinárodných síl o vytvorenie námornej blokády, alebo pokusu o vytvorenie bezletovej zóny v krajine.

Toto nie je prvý izraelský útok na Sýriu. V januári tohto roka, izraelské letectvo vykonalo útok na vojenské výskumné centrum v predmestí Damašku v Dzhamraye. Zabití boli dvaja ľudia a päť zranených. Samotná budova utrpela značné škody

V máji tohto roka Izraelci zasadil zasadila ďalšiu ranu výskumnému centru v Dzhamraye. Výsledkom bolo zabitie asi 15 sýrskych vojakov. Podľa niektorých zdrojov, bol skutočný účel bombardovania náklad taktických rakiet Fateh-110, ktorý bol plánovaný pre libanonský Hizballáh.

Neskôr sýrska vláda oznámila, že nálety považujú za vyhlásenie vojny. Podľa námestníka ministra zahraničných vecí Faisal al-Miqdad, tento útok ukazuje, že Izrael je spojený s teroristickými silami v krajine. Povedal, že Sýria sa pomstí Izraelu v takom čase a takým spôsobom, ktorý uzná za vhodný. Okrem toho povedal, že izraelské letectvo vykonalo letecký úder so súhlasom Spojených štátov.


Doplnenie :

Reuters bezhlavo preberá to, čo povedia predstavitelia opozície. Naposledy sa popálili, keď na základe informácií SOHR Reuters spomenuli, že Izraelci vyhodili do vzduchu objekty s raketami Jachont v oblasti dediny Safira. Takáto dedina v oblasti neexistuje...  Podľa správy www.israeldefense.com ide o dedinu Samiyah, pričom keď som porovnal snímky z článku so situačnou mapou wikimapia.org bolo to presne ono.

Západné médiá prakticky vždy citujú len Sýrske observatórium pre ľudské práva (SOHR), ktoré však len ťažko možno považovať za spoľahlivý zdroj, keďže sa nachádza v Londýne v dvojizbovom byte s dvoma pracovníkmi – sýrskym imigrantom s neukončeným stredoškolským vzdelaním, majiteľom bistra, a prekladateľkou a sekretárkou v jednej osobe – ktorí sú údajne v telefonickom kontakte s predstaviteľmi opozície. Správy, ktoré vydáva SOHR, sú nevyvážené, neoverujú sa nijakým spôsobom a jasne podporujú opozíciu, keďže všetky správy dostávajú od nej. Na nedôveryhodnosť správ SOHR som už poukázal vo vlastnom článku

SOHR správy hneď zverejňuje a Reuters, či iná agentúra opäť bez akéhokoľvek overovanie ich preberé. Od Reuters sa táto nákaza potom šíri ďalej...


Zdroje :
http://www.utro.ru/articles/2013/07/13/1131101.shtml
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-israel-behind-recent-strike-on-syria-missile-depot-u-s-officials-say-1.535502
http://www.jpost.com/Middle-East/US-officials-Israel-is-responsible-for-Syrian-missile-depot-attack-319688
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4402757,00.html
http://www.utro.ru/articles/2013/05/17/1119357.shtml
http://www.israeldefense.com/?CategoryID=484&ArticleID=2254
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.569342&lon=35.952330&z=15&m=b

http://www.blogovisko.sk/masakry-islamskych-extremistov-posilnuju-rezim-al-assada.html
pošli na vybrali.sme.sk




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára