Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

streda 10. júla 2013

Nekorektné prieskumy MVK rečou čísel


Ak niekto vo vede prezentuje výsledok merania, ktorý úplne odporuje všetkým dovtedajším výsledkom a pritom dotyčný vedec tvrdí, že výsledok nameral za úplne štandartných podmienok, asi nevzbudí prílišnú dôveru. Ak nameria že napr. zrýchlenie voľného pádu je v oblasti Bratislavského kraja 12m/s2 a tvrdí že si je istý správnosťou metodológie, nebudem to prezentovať ako dojem, ale to označím za hlúposť, či podvod.

Úlet MVK

Rovnako aj agentúra MVK, vo svojom poslednom prieskume o preferenciách voličov v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) totálne uletela.

Smer-SD33,6 %
NOVA-Dohoda17,8 %
OĽANO14,5 %
KDH11,4 %
SDKÚ-DS8,4 %
SaS4,4 %
Most-Híd2,3 %
SNS2,3 %

MVK čísla nemajú históriu, nesedia v nejakej postupnosti, diametrálne sa líšia od prieskumov iných agentúr, voči NOVA neustále ulietavajú hore a voči SaS (občas aj SDKÚ) prudko dole.

Reč čísel v porovnaní s výsledkami MVK 

V parlamentných voľbách roku 2012 mala podľa Štatistického úradu SaS v BSK 13,21% a maďarské strany dokopy cca 8%. Taká prudká zmena smerom dole a voči Novado hore na 17,8% skrátka nie je možná. Pri poklese dnešných celoštátnych preferencií (podľa Polisu) na 3,6% by znamenalo že SaS stratila voči roku 2012 cca 39%. SaS je najsilnejšia v Bratislave a na základe vlastných pozorovaní si myslím (upozorňujem že toto je skutočne len môj dojem...), že väčšina tohto poklesu je v regiónoch, ale OK. Berme do úvahy že SaS klesla aj v BSK voči roku 2012 na 61% Potom podiel z 13,21% krajských preferencií by bol okolo 8% podpory v BSK.

Zrejme sa tiež s väčšinou čitateľov zhodneme, že podpora strany je vysoká hlavne u vzdelaného mestského obyvateľstva a posledný pokles na 3,6% je spôsobený "odpadnutím" ostatných v menších mestách a na vidieku.Takže sa s veľkou pravdepodobnosťou charakter SaS ešte viac vyhranil ako strany pre strednú triedu skôr väčších miest.

Vo voľbách 2012 podiel zvyšku Slovenska mimo BSK bol pri výsledkov SaS 70%. Spravme myšlienkový experiment. Predpokladajme opäť 62% účasť a spojme výsledky prieskumu Polis - 3,6% v celoštátnom meradle s počtom voličov v BSK podľa MVK. Jednoducho aritmetikou dôjdeme k tomu, že sa pri voličských preferenciách SaS podiel regiónov mimo BSK zvýšil na 84%... Čo je opäť podľa mňa kardinálna blbosť.

Pokles maďarských strán z 8% na 2,3% robí prieskum nedôveryhodným
Naviac, keďže vieme, že podpora maďarských strán je mimoriadne stabilná, každý prieskum, ktorý túto základnú vec nereflektuje, sa stáva podozrivým.

Upozorňujem že ak 13,21% pre SaS vo voľbách 2012 urobilo 44366 voličov pri 62% účasti, pokles na 4,4% by znamenal že ich počet bude 14767 v celom Bratislavskom kraji a pri 20% účasti ako bolo vo VÚC v roku 2009 cca 4763ľudí ochotných hlasovať pre SaS.

To mi chce niekto fakt nahovoriť, že za SaS zahlasuje 4763 ľudí v celom Bratislavskom kraji? ROFL

Krajniak na pílu tlači až príliš

Nechápem ako sa dal Haulík takto zneužiť, iný výraz ako ten zo štvrte s červenými lucernami má nenapadá. Pretrvávajúca popularita SaS v BSK nenasvedčuje takémuto dramatickému poklesu, Bolo by to nakoniec divné, aby strana s viac ako 13% podporou vo voľbách 2012 stratila skoro úplne podporu za rok a niečo.

Mierny pokles súvisiaci s celoštátnym poklesom preferencií chápem, chápem takisto pokles súviaci s odchodom sympatizantov LIDO, akceptoval by som percento okolo 7,5-8% pre SaS v BSK, ale číslo 4,4%, ktoré je vycucané z prsta za účelom potlačenia SaS pod psychologickú 5% hranicu je evidentne len ďalším z barnumských trikov starého nováckeho križiaka, spriadajuceho svoje siete okolo (ako si myslí) nič netušiaceho voliča... 

Mimochodom keď si vydelím číslo 13,21 - podpora SaS vo voľbách 2012 troma, dostanem skoro presne 4,4 čo bol výsledok ponúknutý agentúrou MVK. Je skrátka úžasné, ako nám náhody obveseľujú život

Cieľom tejto manipulácie sú voliči SaS a SDKÚ

Prieskum MVK manipulačne útočí na voličov SaS a SDKÚ, pripravuje pôdu pre VÚC kampaň Novado
V prvom rade treba povedať, že odpoveď na klasickú otázku "Cui Bono" je vo svetle posledných udalostí úplne jasná. Daniel Krajcer kandiduje na post župana. Takže neuveriteľným spôsobom uletený prieskum evidentne pripravoval pôdu na zdôvodnenie tohto kroku, aby to nevyzeralo na "rozbíjanie pravice", ale ako na poskytnutnutie "alternatívy pravicovému voličovi".

Marketingové oddelenie Novado potrebuje presvedčiť voličov, že SaS nemá šancu, že všetci zmysluplní politici prešli do Novy. K tomu slúži práve inštitút 5% hranice, ktorý je v parlamentných voľbách znakom politickej smrti. SDKÚ je na rade ako druhá, v podstate aj predchodca SDKÚ (SDK) bol niečím podobným ako je dnes Novado, t.j. účelovým blokom za vytvorenie opticky mohutnej volebnej sily. Voliči SDKÚ sú teda zákonite druhým cieľom.

KDH voličov takáto propaganda nepresvedčí, Maďarov tiež nie (preto nechápem tú chybu v čísle ich podpory), vo vodách Smeru zatiaľ ešte nevie loviť.

Keďže Haulík hlupák nie je, prieskumy považujem za metodologický podvod a budem to tak volať naďalej. Nech si o tom myslí kto chce, čo chce. A dodávam, že heslo "Účel svätí prostriedky" si Novado vykladá úplne, ale úplne zle - pozri môj článok


Zdroj:
http://www.bratislavskenoviny.sk/najnovsie-spravy-z-bratislavy/samosprava/s-bratislavskym-krajom-nie-su-ludia-stotozneni.html?page_id=319808
http://app.statistics.sk/nrsr2012/menu/indexV.jsp?lang=sk
http://www.ta3.com/clanok/1022773/prieskum-smer-zostava-hegemonom-sas-mimo-parlamentu.html
http://app.statistics.sk/vuc2009/menu/indexV.jsp?lang=sk
http://krajniak.blog.sme.sk/c/308486/Som-kriziak-a-som-na-to-hrdy.html http://bratislava.sme.sk/c/6862074/krajcer-v-bratislave-kandiduje-pretoze-freso-by-vraj-neuspel.html
http://jurajpolacek.blogspot.sk/2013/07/o-ceste-zivotom-nielen-o-nej.html
pošli na vybrali.sme.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára