Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

streda 3. júla 2013

Svetové Štáty Americké - ako sa Vám to páči?


posledné dni žije zahraničná politika škandálom ako USA odpočúvajú spojencov a celý svet. Pôvodca tohto odhalenia Edward Snowden je v Moskve a žiada štáty sveta o azyl. Zatiaľ bezvýsledne

Genéza

V Hongkongu sa objavil chlapík, ktorý tvrdí, že pracoval pre tajnú spravodajskú agentúru NSA a novinárom z časopisom Washington Post a Guardian rozoslal informácie o celosvetovom odpočúvaní NSA a spolupráci deviatich amerických firiem ako je Google, Facebook, Microsoft či Apple na projekte PRISM. Prišlo sa na to, že žiadna firma, organizácia a štát nie je pred NSA v bezpečí a sledované, či odpočúvané sú aj najtajnejšie komunikácie spojencov USA, ako je napr. Nemecko a Francúzsko. Nehovoriac už o záujmových štátoch ako je Čína či Rusko.

Po prevalení sa škandálu Snowden odletel do Moskvy, ostal v tranzitnej zóne letiska a odtiaľ žiada o azyl štáty sveta. Tak ako Julian Assange otec WikiLeaks vyjednáva aj on momentálne s Ekvádorom o udelení azylu.

Dôsledky

Americká administratíva považuje Snowdena za človeka, ktorý ohrozil štátnu bezpečnosť a preto začala vyvíjať horúčkovitú diplomatickú iniciatívu na to, aby ho dostala do USA a odsúdila. Jej tlak je obrovský a dnes už dospel do takej fázy, že keď mala vláda podozrenie, že Snowden nasadol na lietadlo s prezidentom zvrchovaného a nezávislého štátu Bolívia Moralesom, prinútila ho k neplánovanému medzipristátiu v Rakúsku vo Viedni. Snowdena na palube nenašli avšak tým bola odhalená dlhá ruka americkej diplomacie.

Čo ďalej?

Odmyslime si hodnotenie Snowdena. Faktom je, že akýkoľvek produkt, službu americkej firmy používate na Internete odhaľujete svoje dáta (vrátane autora a počítača na ktorom píšem súčasný článok...). Informácie dnes majú strategickú hodnotu a dá sa povedať, že ich využívaním USA vládnu na celej zemeguli. Nakoniec aj v minulosti niečo úplne nepredstaviteľné - prinútiť tretiu krajinu, naviac vo vojensko-politickom zmysle neutrálnu, na to, aby jednala v záujme americkej vlády je bezprecedentným aktom, dôkazom moci USA a schopnosti túto moc použiť.

Preto si myslím, že dnes nežijeme pod vládou Slovenska, ale sme súčasťou Svetových Štátov Amerických...

Zdroj:
http://e-svet.e15.cz/internet/kdo-je-edward-snowden-supertajny-projekt-prism-odhalil-prumerny-ajtak-996521
http://sk.wikipedia.org/wiki/Julian_Assange
http://www.sme.sk/c/6856851/lietadlo-s-bolivijskym-prezidentom-donutili-pristat-po-famach-ze-je-v-nom-snowden.html
pošli na vybrali.sme.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára