Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

piatok 13. septembra 2013

Kopnite Vianoce do zadku a privítajte “Zimné sviatky” – hovoria Španieli


Umlčané Vianoce
Marco Tosatti, Rím

Vymazanie histórie


Vláda Astúrie sa tak rozhodla pripojiť sa k snahe vymazať kresťanské korene španielskej kultúry. Ministerka školstva tejto regionálnej vlády, Ana Gonzáles Rodríguez, rozoslala všetkých školám, ktoré má vo svojej právomoci obežník, v ktorom požaduje odstránenie pojmov “Vianoce” a “Svätý (pašiový) týždeň” zo školských kalendárov.

Pani Gonzáles chce, aby všetky odkazy na kresťanstvo boli nahradené ekvivalentami ako “Zimné sviatky” a “koniec jarných prázdnin”, ktoré sú prijateľné pre všetkých vrátane nekresťanov.

Rozhodnutie od zeleného stola

Je v tom len jeden háčik. Toto rozhodnutie bolo prijaté bez konzultácie dotknutých škôl a rodičov žiakov. Observatórium pre náboženskú slobodu a slobodu svedomia (Observatory for Religious Freedom and Freedom of Conscience – OLRC) vyzvala pani Gonzáles k tomu, aby zobrala do úvahy spoločné cítenie a rešpekt k tradíciám, a žiada ju, aby sa skôr snažila pracovať na zaistení prijateľného vzdelania pre mladých ľudí, ktorí to potrebujú. Hovorca OLRC Maria Garcia kritizuje úpornú snahu ministerky prinútiť ľudí, aby zabudli na svoje kresťanské korene.

Podľa vyjadrenia socialistickej vlády v Astúrie, bolo toto rozhodnutie prijaté preto, aby neboli urazené city žiadnych ľudí. Oslavám “sa vždy hovorilo Vianoce, Pašie/Veľká noc a nikto tým nebol urazený,” oponuje Observatórium. “Ale asturijská ministerka školstva si myslí, že môže zaviesť tento ‘týždeň ničoty’ bez konzultácie s predstaviteľmi školstva. V ORLC nerozumieme tomu, ako presne sú city ľudí urážané a žiadame, aby nám pani Gonzáles vysvetlila svoje (skutočné) dôvody.

“Observatórium preto pani ministerku vyzýva, aby sa vzdala svojich sekularizačných ašpirácií, pretože Španielsko je krajinou s kresťanskými koreňmi a táto skutočnosť jednoducho nemôže byť zabudnutá zo dňa na deň, “dodala hovorkyňa Maria Garcia. Nemali by sme zabúdať ani na to, že proces reconquisty krajiny, jej oslobodenie od moslimov pochádzajúcich zo severnej Afriky, začala pred mnohými storočiami práve v Astúrii.

Množstvo príkladov z Európy

Asturijská socialistická vláda napodobňuje to, čo už robilo a robí rad ďalších európskych socialistických vlád. V minulých týždňoch napríklad aj v Belgicku vyvolal silné kontroverzie ministerský obežník, ktorý zakazoval používať pojem “Veľkonočné sviatky” a nahrádzal ho termínom “jarné sviatky”. Aj v tomto prípade bolo podobné zdôvodnenie, totiž potreba sekularizácie verejných inštitúcií tak, aby neboli dotknutí nekresťanskí imigranti.

A tak zo Sviatku zosnulých (dušičky) bude “jesenné voľno”, Vianočné sviatky sa budú teraz volať “Zimné sviatky” a dokonca vadia už aj Fašiangy a boli nahradené “Relaxačným voľnom”. Tento prípad v Belgicku nebol prvý. Flámski a valónski nacionalisti sa spoločne vyslovili proti ďalšiemu pokusu o zničenie belgického kresťanského odkazu.

Učitelia na hodinách dejepisu vo Viedni učia žiakov o obliehaní Viedne a dokonca o porážkach tureckej armády. Aby sa vo viedenských školách necítili tureckí žiaci frustrovaní a ponížení, že Turci vždy nezvíťazili a neporazili vojská neveriacich, “doporučila” radnica učiteľom vyhnúť sa tejto citlivej téme. Učitelia, ktorí nebudú toto “doporučenie” rešpektovať, budú preložení. Rodičia rodilých Rakúšanov protestujú, pretože podľa ich vyjadrenia ide o prepisovanie histórie.

Zdroje:
http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/spagna-spain-espana-25003/
http://islamversuseurope.blogspot.cz/2013/06/vienna-teachers-told-not-to-cover-topic.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára