Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

piatok 6. septembra 2013

Konšpirujem, konšpiruješ, konšpirujete

Samo Marec napísal pekný inšpiratívny blog na tému neustále prebiehajúcim diskusiám k zahranično-politickým udalostiam. Sám za seba musím vyjadriť vďaku za pekne spracovanú tému - pretože má úplnú pravdu

Milý Samo


Schválne si na začiatok predstav ideálny štát, kde sa nekorumpuje a predstavitelia starostlivo zvažujú, čo je v najlepšom záujme a prospechu krajiny. Múdri predstavitelia ľudu zodpovedne filtrujú vedomosti a informácie, ktoré pomáhajú ľuďom a ktoré do kolobehu života vhodne zapadajú. Proste taká moderná Šangri-La. Konšpiračné teórie tu nemajú miesto, lebo všetko ide podla pravidiel.

Rovnako aj v bežnom živote. Z tohto pohľadu netreba špekulovať nad svetom ďaleko za hranicami, ale treba budovať okolie, snažiť sa ho zlepšovať, zvyšovať práva občana, minimalizovať štát,  apod. Keď bude všetko šlapať ako hodinky, bude fungovať 100% vymožitelnosť práva a rovnosť pred zákonom, môžeš konšpirátorom ukázať prostredník... 

O tom to je, konšpiračné teórie nezlepšujú život. Naopak komplikujú ho a presmerovávajú ho na slepú koľaj. Asi to bude snaha hľadať nejaké skratky, jednoduché riešenia, náhradu stratenej viery v boha, centrálneho hýbateľa všehomíra.

Tak, ako si ľudia potrebovali vysvetliť pôvod hrmenia, dnes pociťujú neodbytnú potrebu zistiť pôvod kríz, vojen. Len namiesto boha vystupuje Večny žid, Bildenberg administrátor, či iný zjav mimo bežnej reality. V každom prípade niekto zodpovedný za všetko okolo nás.

S takto poňatým svetom sa nestotožňujem, myslím, že spoliehať sa má každý sám na seba, svoje sily, svoje schopnosti, nehádzať vlastné zlyhania na plecia niekoho alebo niečoho druhého. Každý má robiť to svoje čo najlepšie, venovať sa svojej práci s maximálnym nasadením a len keď bude právna spoločnosť plná individuálne zdatných a sebavedomých ľudí, vznikne synergia, ktorá umožní lepšie žiť. Ako napísal Werich: "Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc"

Ak sa aj dlhodobo zaoberám niektorými spoločenskými javmi, neosobujem si právo postulovať večnú pravdu a o klasické konšpiračné teórie sa v skutočnosti vôbec nezaujímam. Podľa mňa je Occamova britva veľmi často dostatočným rozlišovacím nástrojom a je až zarážajúce ako dobre jednoducho funguje svet podľa jednoduchých pravidiel. Keď použijem klasické ľudské vlastnosti ako je chamtivosť, túžba po moci, zoberiem do úvahy vášne a nedokonalosti, naraz mám motív na vysvetlenie väčšiny dejov na svete.

Čo ma ale skutočne z intelektuálneho hľadiska zaujíma, sú nábožensky motivované spoločenské zmeny a vplyv takýchto udalostí na náš lokálny svet, svet "slovenskej svojstojnej otčiny". Táto téma je na Slovensku tabuizovaná a aj keď je to téma marginálna a aj z dlhodobého hľadiska relatívne málo významná, nejaké pôsobenie a interakcia tu boli, sú a budú, pričom význam interakcií sa bude neustále zvyšovať.

Osobne si myslím, že často viditeľné abstrahovanie od tejto zložky politického života u nás aj v cudzine nie je dôvodom na radosť. Iracionalita viery neumožňuje používať logické nástroje na rozhodovanie a v styku s veľmi bigotným prejavom náboženstva končí akákoľvek diskusia. To je aj dôvod neporozumenie politikov ale aj mnohých komentátorov udalostiam vo svete, ktorý je na teologickom princípe ak už nie založený, tak minimálne významne ovplyvnený.

Žijem v prítomnosti, odhadujem budúcnosť a študujem minulosť na vytvorenie nejakej trajektórie.  To že sa sám často prichytávam pri konštrukciách, ktoré majú konšpiratívny charakter, je skrátka výrazom malého množstva faktov ale o to väčších dier v poznaní reality. A tak treba pristupovať ku všetkému - neveriť, dva krát overiť.

Najväčšia konšpirácia je aj tak život sám.

S pozdravom

Poláček

Zdroj :
http://samuelmarec.blog.sme.sk/c/336757/Manual-mladeho-konspiratora.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára