Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

pondelok 16. septembra 2013

Agresia skončila v momente zničenia dvoch rakiet

Dobre informovaný diplomatický zdroj povedal novinám As-Safir , že "americká vojna proti Sýrii začala a skončila vo chvíli, keď boli zničené dve balistické rakety, keď vo vzduchu lietali navzájom sa popierajúce informácie, kedy to Rusko potvrdilo a najskôr Izrael poprel. A až kým nakoniec Izrael nevydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že rakety boli odpálené ako súčasť spoločného izraelsko-amerického cvičenia, počas ktorého dopadli do mora a že nesúviseli so sýrskou krízou".

Zdroj ďalej tomuto libanonskému denníku povedal , že "Americká armáda odpálila tieto dve rakety zo základne NATO v Španielsku a že boli v momente detekované ruskými radarmi a zamerané ruskými obrannými systémami, takže jedna z nich vybuchla vo vzduchu (v zmysle bola zostrelená - pozn.prekladateľa) a druhá bola presmerovaná do mora, kde dopadla" .

V tomto kontexte zdroj zdôraznil , že " vyhlásenie vydané ruským ministerstvom obrany, v ktorom bolo detekovanie dvoch balistických rakiet odpálených smerom na Blízky východ spomenuté, zámerne vynechalo dve veci : tou prvou bolo miesto, z ktorého boli tieto dve rakety odpálené a tou druhou bolo miesto ich dopadu. Prečo? Pretože v tej chvíli sa začala ostrá vojenská operácia, šéf ruskej tajnej služby kontaktoval americkú rozviedku a informoval ju , že "zasiahnutie Damašku bude Moskva považovať za vlastné ohrozenie" , a že výraz "zostrelenie dvoch rakiet" sme z vyhlásenia odstránili , aby sme zachovali bilaterálne vzťahy a vyhli sa eskalácii . Preto musíte okamžite prehodnotiť svoju politiku, prístup a zámery pri sýrskej kríze, lebo si musíte byť vedomí, že nemáte ako eliminovať našu prítomnosť v Stredomorí".

"Táto utajená priama konfrontácia medzi Moskvou a Washingtonom zvýšila zmätenosť Obamovej vlády a istotu, že ruská strana je pripravená konať pri Sýrii až do konca a že USA nemajú zo svojej slepej uličky inú cestu von, než prostredníctvom ruskej iniciatívy, ktorá by Amerike zachránila tvár...", dodal .

Z tohto pohľadu diplomatický zdroj objasnil, že "Izrael vo svojom prvom vyhlásení poprel, že by čokoľvek o odpálenie rakiet vedel, čo je pravda. Aby sa nestupňovalo ďalšie zmätenie USA, Washington žiadal, aby Tel Aviv vzal odpálenie rakiet na seba, aby si tak zachránil tvár pred medzinárodným spoločenstvom. Bolo to dôležité preto, že tieto dve rakety mali byť začiatkom americkej agresie voči Sýrii a oznámením o začatí vojenských operácií, po čom mal americký prezident Barack Obama odísť na summit G20 do Ruska, aby tam vyjednával o osude sýrskeho prezidenta Bashar al-Assada. Nakoniec tam však odišiel preto, aby našiel cestu zo slepej uličky, v ktorej sa ocitol".

Zdroj ďalej uviedol , že "po americko-ruskej raketovej konfrontácii zamýšľala Moskva navýšiť počet svojich vojenských expertov v Sýrii a navýšiť svoje vojenské jednotky a počet torpédoborcov, aby posilnila svoju vojenskú prítomnosť v Stredomorí. Stanovila tiež čas oznámenia svojej iniciatívy o zastavení agresie proti Sýrii po summite G20, potom, čo pripraví zákulisnú scénu na pozadí summitu. Po ňom nasledovali dve postupné návštevy iránskeho ministra zahraničia Hussein Amir Abdul Lahyana a sýrskeho ministra zahraničia Walid Al-Moallema, kde bolo s ruskou stranou dohodnuté východisko a jeho súčasťou bolo oznámenie Sýrie, že súhlasí s ruskou iniciatívou týkajúcou sa odovzdania sýrskych chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu a prípravou Sýrie na pripojenie sa k zmluve o ich nešírení.

Nakoniec zdroj poukázal na to, že "jedným z prvých výsledkov americko-ruskej vojenskej konfrontácie bolo, že britský parlament odmietol účasť na vojne v Sýrii. Potom nasledovalo stanovisko EÚ a predovšetkým Nemecka, ktoré oznámila kancelárka Angela Merkelová " .

Daoud Rammal – As-Safir

Anglický preklad Al-Manar : Sara Taha Moughnieh

Originál:
Arabsky: http://www.assafir.com/Article.aspx?EditionId=2563&articleId=1134&ChannelId=61909&Author=%D8%AF%D8%A7%D9%88%D8%AF%20%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%84#.UjG4mz_-7K4
Preklad do angličtiny na stanici al-Manar : http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=110043&frid=31&seccatid=71&cid=31&fromval=1

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára