Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

sobota 7. septembra 2013

Slovenské masmédiá stratili manuál?

Čím to je, že z obrázkov o Blízkom východe typu


a cynickým odsúdením verejnosti, ktorá unisono protestovala v diskusných fórach voči tomu, že americká administratíva a svetové médiá (vrátane slovenských) informujú jednostranne, sa naraz v novinách začínajú objavovať titulky :

- Džihádisti desia sýrske mesto, kde hovoria Ježišovým jazykom
- Fico: Bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN zásah v Sýrii nepodporíme
- Starosti jastraba Obamu
- Francúzi nechcú zásah proti Sýrii, ukázal augustový prieskum

Nikto netvrdí že ide o boj dobra so zlom, ako v každej vojne sa na všetkých stranách páchajú zločiny. Masmédiá však vytvárali úplne iný obraz.

Teroristov novinári volali spojenci a bojovníci za slobodu.
Boj statočných, bezúhonných a slobodomyseľných bojovníkov, ktorí len oslobodzujú šťastné obyvateľstvo krvácajúce pod brutálnym a krvavým terorom despotickej šialenej vlády. Všetky obrázky a videá dokumentujúce hrôzy vojny, boli automaticky pripisované vláde. Veľkoryso boli prehliadané popravy, masakry a genocída rebelov, ich neuveriteľné predstavy o vládnutí, dokonca si noviny nevšímali ani zvrhlé a kanibalské rituály zverí v ľudskej koži bojujúce na strane opozície a chemický útok, ktorý je s najväčšou pravdepodobnosťou pripisovaný práve im. Naliehali na bombardovanie tých, ktorí s vypätím síl aj za cenu vlastných životov bránili krajinu pred kanibalmi a neandertálcami. Hanili každého, kto sa tejto rétorike sprotivil a z komentárov v diskusiách novín, ktoré boli pravde ďaleko bližšie, si spravili onucu a výsmech.

Teroristi, ktorí našich ľudí zabíjajú v iných krajinách v Sýrii volali spojenci a bojovníci za slobodu.

Tým sa porušila základná zásada novinárskej práce, princíp objektivity.

Čím to je, že komentátori so škrípaním zubov začínaju otáčať rétoriku a objavovať aj druhú stranu konfliktu, že z bojovníkov za slobodu sa po rokoch stávajú teroristi. Že vláda teroristov nie je tou silou, ktorá sa javí ako lepšou alternatívou pre obyvateľov Sýrie. Že túto vládu nielen podporujeme, ale dokonca vieme, že ide teroristov a napriek tomu ich cynicky platíme a na území NATO dokonca cvičíme.

Je to sloboda prejavu, alebo nesloboda pracovných záväzkov? Alebo len stratili ideologický manuál, šablónu komentárov?

Nechám to na zváženie každému z Vás, rozhodne si pamätajte mená ľudí, ktorí povolanie novinára zmenili na presstitúciu a prepožičali sa ideologickej propagande hodnej komunistického geobbelsovského režimu. Pamätajte si tieto dva roky, denné masírovanie lžami a nepravdami, zatajovanie skutočností a dehonestáciu ľudí, ktorí nechceli nič iné len objektívne informácie.

Pretože pravdu v novinách nenašli.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára