Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

štvrtok 5. septembra 2013

Prezident Obama - veľký zjednotiteľ Sýrie!

Voľby v Sýrii v roku 2012 boli (aspoň na papieri) politickou renesanciou. Dovtedy nebolo povolené voliť strany, ktoré neuznávali vedúcu úlohu strany Baath a neboli združené v Národnom Progresívnom Fronte (obdoba toho, čo sme poznali v Československu ako Národný front).

Po legislatívnych a demokratizačných zmenách vznikli nové strany a vo voľbách bola politická ponuka omnoho bohatšia a div sa svete, legálne kandidovali aj strany, ktoré boli voči strane Baath opozičné. Jednou z nich bola aj Sýrska národná strana mladých (SNYP - Syrian National Youth Party známa aj ako Syrian Al-Shabab Reform Party )

Voľby prebehli a strana prehlásila voľby za zfalšované a odmietla ich legitimitu. Opäť neuveriteľná poznámka, členovia strany po tomto vyhlásení stále žijú...

Mahir Marhaj
Po chemickom útoku v Damašku, kde zomrelo niekoľko sto ľudí a Spojené štáty z neho bez akéhokoľvek dôkazu obvinili súčasnú vládu na čele s Bashar al-Assadom, poskytol generálny sekretár Mahir Marhaj iránskej tlačovej agentúre FARS rozhovor

V ňom sa jednoznačne vyjadril, že akýkoľvek vojnový útok voči Sýrii je neprijateľný. V prípade, že ak ktokoľvek na krajinu zaútočí, opozičná strana SNYP vystúpi na podporu vlády a podporí kroky prezidenta Bashar al-Assada.

Opozícia v Sýrii plánuje samovražedné útoky voči USA.
Neobmedzil sa len na prázdne slová podpory, ale predstavil aj ďalšie pozoruhodné kroky. Bez ohľadu na politické rozdiely a stanoviská je podľa M.Marhaja záujem vlasti prvoradý. Doslova uviedol : "My členovia strany al-Shabab sme pripravení čeliť akejkoľvek vojne proti Sýrii"  a pre jej obranu strana vytvorila niekoľko samovražedných oddielov, ktoré budú pôsobiť proti záujmom Spojených štátov po celom Blízkom východe.

Okrem toho varoval Spojené štáty pred vypuknutím ničím neobmedzenej vojny v prípade ak vláda v Damašku odpovie na agresiu plnou silou

Redakčný komentár v článku ďalej spomenul, že ľudia v Sýrii nechcú prilievanie ohňa do konfliktu a zvyšuje sa odpor voči zahraničným žoldnierom a teroristom z al-Kajdy, ktorí dnes tvoria deväť desatín ozbrojenej opozície.

Takže musím uznať, že POTUS "Obi" robí dobrú prácu. Ak chce svojim útokom dosiahnuť rýchle skončenie konfliktu, možno ani sám netuší  ako rýchlo sa môže jeho prianie naplniť.

Rozhodne zjednotí Sýriu - proti sebe

Zdroj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_National_Youth_Party
http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13920609001214

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára