Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

streda 28. augusta 2013

Žalujem - protest proti zásahu v Sýrii


Hneď na úvod ukľudním všetkých, ktorých máta predstava tretej svetovej vojny. Áno, je pravda, že USA sa už rozhodli previesť úder, tiež je krutý fakt, že je to porušenie všetkých medzinárodných dohovorov, takisto je pravda, že si dôvod doslova vycucali z prsta a po týchto udalostiach ho môžu aplikovať na kohokoľvek slabšieho.

Napriek tomu slová ministra zahraničia Ruskej federácie Sergeja Lavrova sú jednoznačné: "S nikým sa nechystáme bojovať"

O čo teda vlastne ide? Je možné, ze ide o nastavenie Pax Americana. V predstavách stratégov ide o oslabenie vojensko-priemyselného komplexu Sýrie na úroveň keď sa výrazne oslabí jeho schopnosť vzdorovať povstalcom. Avšak podľa vyjadrenia predstaviteľov USA nie je víťazstvo fanatických náboženských radikálov prijateľné. Ako z toho von? Jednoducho - nesmie vyhrať ani jeden z nich a treba túto vojnu predlžovať donekonečna. Budú sa tu viazať zdroje al-Kajdy, islamistov, bude ich možné evidovať a v prípade potreby rýchlo a efektívne zlikvidovať. Zároveň sa bude musieť Irán dusiť vo vlastnej šťave podporou veľkého 22miliónového štátu, ktorý neprodukuje nič, je drvený embargom a potrebuje neustálu dodávku všetkých surovín a vecí na prežitie. Chaos a počty mŕtvych samozrejme nie sú dôležité, veď podľa vlády USA treba len humánne bombardovať miesta, ktoré môžu byť použité v súvislosti so zbraňami hromadného ničenia. Ako sú školy, nemocnice a iné nebezpečné zariadenia...

Je vcelku zaujímavé, že americká administratíva zaujala pri skoro istom použití chemikálií povstalcami v dedine Khan al-Assal pozíciu mŕtveho chrobáka. Carla del Ponte z vyšetrovacieho tímu OSN vyhodnotila udalosť ako silné avšak nie nevyvrátiteľné podozrenie. Doslova povedala : "Bola som trocha omámená, že prvé náznaky použitia nervového plynu boli zo strany opozície". Námietky západnej tlače že povstalci nemajú ani rakety ani nervový plyn sú doslova smiešne, keď dennodenne umiestňujú videá ako odpaľujú z ručných nosičov malé rakety na pozície vládnych vojsk a keď vieme, že turecká bezpečnosť odhalila pašovanie sarinu do Sýrie, resp. iné dôkazy o ich výrobe al-Kajdou.

Je fascinujúce, že prezident Obama sa nijako nevzrušuje nad nábožensky motivovanou genocídou islamských fanatikov, je neuveriteľné, že masové popravy 450 Kurdov alebo 123 ľudí opäť v dedine Khan al-Assal nestoja nikomu ani za zvýšenie hlasu. Nepublikovateľné zločiny ako poprava za príslušnosť k inej konfesii, rezanie hláv, spaľovanie zaživa či pojedanie častí tiel sa stali pre týchto "bojovníkov za slobodu" normou

Americká vláda svojou podporou tieto činy schvaľuje, svojim útokom sa stavia na stranu nie vrahov, ale doslova psychopatov. Režim al-Assada je klasickou tyraniou, nie je možné ho nijako obhajovať, avšak postaviť sa na stranu al-Kajdy to chce hodne plechový žalúdok. Na jednej strane USA slovne vystupuje za ľudské práva, slobodu, na druhej strane podporuje najdesivejšiu teroristickú organizáciu dneška al-Kajdu.

Som proti takejto politike a pokiaľ dôjde k svojvoľnému vojenského zásahu bez mandátu OSN, budem nasledovať slová, ktoré vyslovil Emile Zola : "J'accuse"

Zdroj:
http://www.kommersant.ru/Doc/2263937
http://www.nytimes.com/2013/08/25/opinion/sunday/in-syria-america-loses-if-either-side-wins.html
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22424188
http://www.reuters.com/article/2013/05/30/us-syria-crisis-turkey-idUSBRE94T0YO20130530
http://jurajpolacek.blogspot.sk/2013/07/co-sa-ste-v-novinach-sme-nedocitali.html
http://www.globalresearch.ca/us-backed-death-squads-massacre-hundreds-of-syrian-kurds/5345412
http://nsnbc.me/2013/07/28/new-massacre-in-khan-al-assal-kills-123-many-are-reported-missing/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára