Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

utorok 18. júna 2013

Masakry islamských extrémistov posilňujú režim al-Assada

Masakry islamských extrémistov posilňujú režim al-Assada Masakry prevádzané islamskými brigádami a dlhé mesiace ignorované západnými médiami, sa objavili na pro-povstaleckých médiách spolu so správami o popravách, islamskými súdmi a masovými vraždami šiitov, všetko v mene nenávisti voči režimu al-Assada. A tak v al Qusair a v Aleppe, obyvatelia privítali návrat pravidelnej armády.
17.06.2013, Sýria
Masakry prevádzané islamskými brigádami a dlhé mesiace ignorované západnými médiami, sa objavili na pro-povstaleckých médiách spolu so správami o popravách, islamskými súdmi a masovými vraždami šiitov, všetko v mene nenávisti voči režimu al-Assada. A tak v al Qusair a v Aleppe, obyvatelia privítali návrat pravidelnej armády.

Damašk (AsiaNews) – Množstvo popráv, ľudia odsúdení za rúhanie a vyhnanie kresťanov a šiitov z ich domovov sú len niektoré z opatrení prijatých súdmi “chalifátu Iraku a Levantu”, čo je názov, ktorý používajú brigády Al-Nusrat a iných islamistických rebelov vo vzťahu k sýrskemu územiu pod ich vládou.

V rôznych častiach Aleppa, v mestách al-Bab a Idlib a ďalších obciach pod kontrolou islamských skupín napojených na al-Kajdu šaria (islamské právo) bola aplikovaná počas uplynulého roka. Islamská justícia nie je improvizovaná hra, ale dielo dobre organizovaných súdov, s denne vynášanými rozsudkami a bez rozdielu proti sunitom, kresťanom, Alawitom a ďalších šiitom, ktorí sa protivia wahhabi výkladu islamu (najradikálnejšia fundamentalistická vetva islamu).

V okolí Aleppo v al-Shaar, al Nusrat brigáda popravila 14-ročného chlapca za urážku proroka. Minulú stredu, brigáda Sadeq al-Amin  zaútočila na prevažne šiitskú dedinu Hatla v provincii Deir Ezzor.

Video zverejnené islamistami na Youtube, kde takmer všetko boli cudzinci s prízvukom zo  severnej Afriky, ukazuje bojovníkov po misii. V ňom vidno mužov ako predvádzajú telá tých, ktorých zabili, zosmiešňujú ich, volajú ich “psi” lojálni k Assadovi s tým, že zabijú hocikoho kto sa protiví islamu.
Vo štvrtok bolo nájdené telo muža s údermi v oblasti hlavy a krku pri mešite v al-Bab (provincia Aleppo). Obyvatelia hlásili, že pred niekoľkými mesiacmi muža obvinila šariátna mestská rada z krádeže a bol vzatý do väzby na základe tohto obvinenia .

Väčšina informácií o týchto masakroch a o násilí páchanou islamistickým režimom pochádza zo Sýrskeho observatória pre ľudské práva (SOHR), čo je organizácia zriadená sýrskymi rebelmi v exile.
Za takmer dva roky SOHR oznamovalo len akty násilia režimu proti rebelom.
Hlavné medzinárodné médiá, ako BBC, Al-Džazíra a al-Arabya, sa spoliehali na SOHR ako na svoj  jediný zdroj správ.

V posledných mesiacoch niekoľko expertov a Sýrčanov v rozhovoroch s AsiaNews obvinilo západné médiá a štátne médiá z Perzského zálivu zo selektívnosti informovania. Len prednedávnom došlo k vyššej objektivite informácií, ale SOHR naďalej bráni islamských extrémistov, zo strachu aby nedošlo ku strate podpory povstaleckých síl. V prípade Hatla, SOHR hlásenie hovorilo, že obyvatelia podporovali režim a hostili sýrskych vojakov.

V rozhovore s AsiaNews dňa 28. mája Gregory III Laham, patriarcha Antiochie povedal, že “Sýrska budúcnosť nesmie byť postavená na deštrukcii. Víťzstvo vo vojne nemá žiadnych víťazov.”

V posledných niekoľkých mesiacoch, nevyberané financovanie povstania a nepretržitý tok zahraničných bojovníkov paradoxne neoslabil ale posilnil režim al-Assada, keď Hizballáh tieto aktivity použilť ako zámienku viesť vojnu proti svojim sunitským nepriateľom.

Sýrčania, vrátane protirežimných moslimov, začali kritizovať prítomnosť zahraničných bojovníkov v ich krajine a považovať ich za teroristov.

To je prípad Al-Qusair, jedného z prvých miest, ktoré sa pripojilo k povstaniu proti Assadovi a dlhé mesiace bolo jednou z jeho pevností, kde sa obyvatelia sťažujú na ničenie kostolov a mešít, ktoré nevyhovujú normám radikálneho islamu. To isté platí v Aleppe, kde obyvatelia vítali pravidelnú armádu v mnohých štvrtiach.

V novembri 2012 sa turecké noviny Hurryiet zdôraznili hlboké rozpory medzi sýrskymi rebelmi, varovali Západ pred rizikom ozbrojenej podpory, ktorú nedávno schválil americký prezident Baraka Obama a vlády Francúzska a Veľkej Británie.

V súčasnej dobe operuje v Sýrii zhruba 30 identifikovateľných milícií s približne 100.000 bojovníkmi. Z nich iba tri patria do Slobodnej sýrskej armády, čo je hlavný partner medzinárodného spoločenstva. Ostatných 27 je spojených s al-Kajdou alebo patrí do iných radikálnych islamských alebo politických hnutí.

Informačné zdroje pre AsiaNews povedali “že účelom týchto skupín je nielen oslobodenie Sýrie od Assada, ale aj nasilné rozšírenie radikálneho islamu po celom Blízkom východe a dobytie Jeruzalema.

Mnoho bojovníkov ani nehovorí arabsky. Títo ľudia odišli zo svojich dedín v Pakistane, Afganistane, Somálsku, Indonézia bez toho aby presne vedeli kde leží Sýria.

Niektorí dedinčania v blízkosti Aleppa uvádzajú, že niekoľko bojovníkov, najmä tých mladších, boli naverbovaní s falošným prísľubom oslobodiť Jeruzalem. (SC)
pošli na vybrali.sme.sk

Originál článku :
http://www.asianews.it/news-en/Massacres-by-Islamic-extremists-bolster-Bashar-al-Assad-28219.html

Zdroje v článku :

http://www.asianews.it/news-en/Gregory-III-Laham:-The-future-of-Syria-cannot-be-built-on-destruction-28039.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára