Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

utorok 20. mája 2014

Veľký podvodník - Federálny rezervný systém


 
Skutočne FED "redukuje"? Naozaj Fed znížil počas trojmesačného obdobia november 2013 až január 2014 svoje nákupy dlhopisov? Evidentne nie, ak sa ich zahraniční držitelia týchto amerických štátnych dlhopisov zbavujú.

Od novembra 2013 do januára 2014 Belgicko s HDP vo výške 480 miliárd dolárov nakúpilo americké štátne dlhopisy za 141,2 miliárd dolárov. Nejakým spôsobom Belgicko kdesi zohnala dostatok peňazí, aby umiestnila počas 3-mesačného obdobia 29% svojho ročného HDP do amerických štátnych dlhopisov.

Belgicko určite nemalo prebytok rozpočtu 141,2 miliárd dolárov. Malo Belgicko obchodný prebytok počas tohto trojmesačného obdobia rovnajúci sa 29% belgického HDP?

Nie, obchodný a bežný účet Belgicka sú v deficite.

Vytlačila centrálna banka Belgicka eurá v hodnote 141,2 miliárd dolárov, aby mohla tento nákup vykonať?

Nie, Belgicko je členom eurosystému a jej centrálna banka nemá právo navyšovať zásobu peňazí.

Takže odkiaľ sa vzalo tých 141,2 miliárd dolárov?

Existuje iba jediný zdroj. Tieto peniaze prišli od amerických Federálnych rezerv a nákupy boli vypraté cez Belgicko, aby sa zakryl fakt, že skutočné nákupy dlhopisov Federálnymi rezervami počas obdobia november 2013 až január 2014 predstavovali 112 miliárd dolárov mesačne.

Inými slovami, počas týchto troch mesiacov došlo k prudkému nárastu pri nákupe dlhopisov FEDom. Skutočné nákupy dlhopisov FEDom počas týchto troch mesiacov sú 27 miliárd dolárov mesačne nad pôvodnými mesačnými nákupmi vo výške 85 miliárd dolárov, a 47 miliárd dolárov nad oficiálnymi mesačnými nákupmi vo výške 65 miliárd dolárov v tej dobe. (V marci 2014 bolo oficiálne QE=kvantitatívne uvolňovanie zredukované na 55 miliárd dolárov mesačne a na 45 miliárd dolárov počas mája).

Prečo museli Federálne rezervy nakupovať toľko dlhopisov nad oficiálne oznámené množstvo a prečo musel FED tieto nákupy prať a zakrývať?

Niektorá krajina, alebo viacero krajín, v túto chvíľu neznámych, z dôvodov, ktoré nevieme, sa zbavila amerických štátnych dlhopisov za 104 miliárd dolárov v priebehu jedného týždňa.

Ďalším podivným aspektom predajov a nákupov vypraných cez Belgicko je, že predaje neboli vykonané a vysporiadané cez vlastný systém FEDu - Národný bookovací systém (NBES), ktorý bol navrhnutý tak, aby uľahčoval predaje a prevody vlastníctva cenných papierov pre správcovských zákazníkov FEDu. Namiesto toho ich zahraničný vlastník (vlastníci) amerických štátnych dlhopisov presunuli zo správcovských účtov Federálnych rezerv a predali ich cez systém zúčtovania cenných papierov Euroclear, ktorý má ústredie v Bruseli v Belgicku.

Nevieme prečo, alebo kto. Vieme, že došlo k stiahnutiu, predaji a poklesu "cenných papierov držaných v správe pre zahraničných predstaviteľov a medzinárodné účty " u Federálnych rezerv, k nevysvetliteľnému nárastu ich držby Belgickom, a potom sa tieto dlhopisy znovu objavili na správcovských účtoch Federálnych rezerv.

Aké sú dôvody tohto podvádzanie Federálnymi rezervami?

Fed pochopil, že jeho politika kvantitatívneho uvoľňovania, začatá s cieľom podporiť bilancie "bánk príliš veľkých na krach" a znížiť výpožičné náklady amerických štátnych dlhopisov, tlačila na hodnotu amerického dolára. Redukcia bola spôsob, ako držiteľov dolárov a v dolároch denominovaných finančných nástrojov uistiť, že FED sa chystá znížiť, a nakoniec ukončiť tlačenie nových dolárov, ktorými podporuje finančné trhy. Predstava situácie, kedy cudzie vlády núdzovo vyplácajú americké štátne dlhopisy, by mohol trhy, ktoré sa FED pokúšal redukciou uspať, znepokojiť.

Predaj amerických štátnych dlhopisov v ráde stoviek miliárd dolárov je veľká transakcia. Ak bol predávajúci veľkým držiteľom amerických štátnych papierov, mohol by tento predaj signalizovať dlhopisovému trhu, že veľký držiteľ začal predávať americké štátne dlhopisy po veľkých balíkoch. FED by mohol chcieť  udržať tento fakt a identitu takéhoto predajcu v tajnosti, aby sa vyhol panickému úteku od amerických štátnych dlhopisov. Takýto útek by zvýšil úrokové sadzby, skolaboval by americký finančný trh a zvýšil by náklady na financovanie amerického dlhu. Aby sa vyhol nárastu úrokových sadzieb, musel by FED akceptovať ohrozenie dolára a nakúpiť všetky ponúkané dlhopisy. To by bola pre Fed bezvýchodisková situácia, pretože veľký nárast QE by znepokojil trhy obchodujúce v amerických dolároch.

Moc Washingtonu stojí na dolári ako svetovej rezervnej mene. Toto privilégium, vyplývajúce z Bretton-Woodských dohôd po druhej svetovej vojne, umožňuje USA platiť svoje účty tým, že vydajú nový dlh. Role svetovej meny poskytuje USA tiež moc odstrihávať krajiny od medzinárodných platobných systémov a ukladať sankcie.

Akokoľvek nútený je FED chrániť veľké banky, ktorých zástupcovia sedia v predstavenstve newyorského FEdu, musí FED chrániť aj dolár. To, že FED veril, že nemôže kupovať dlhopisy priamo, ale musí svoje nákupy maskovať tým, že ich vyperie cez Belgicko, naznačuje, že FED sa obáva, že svet stráca dôveru v dolár.

Ak svet stráca dôveru v dolár, životné náklady v USA prudko porastú, ako bude dolár strácať na hodnote. Ekonomické problémy a chudoba sa zhorší. Politická nestabilita vzrastie.

Ak dolár stratí hodnotu výrazne, stratí svoj štatút rezervnej meny. Washington by potom nebol schopný vydávať nové dlhy alebo nové doláre, aby mohol zaplatiť svoje účty.

Jeho vojny a stovky vojenských základní v zahraničí by nemohli byť financované.

Ústup od neudržateľnej a nefinancovateľnej ríše by začal. Zvyšok sveta by to videl ako blýskanie sa na časy, keď dôjde k zrúteniu medzinárodného menového systému, ktoré bolo spôsobené nadmerným sebavedomím a aroganciou Washingtonu.

Paul Craig Roberts a Dave Kranzler

12.5.2014

Ak sa Vám článok páčil, podporte ho na VYBRALI SME

Zdroj:http://www.paulcraigroberts.org/2014/05/12/fed-great-deceiver-paul-craig-roberts/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára