Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

štvrtok 29. októbra 2015

Turecko na rázcestí vo vzťahu s Ruskom

Ako píše Al-Monitor Turecko si doteraz dokázalo udržať vo vzťahu s Ruskom pragmatickú pozíciu, ktorá mu dovolila ekonomicky získavať výhody aj pri politicky rozdielnych stanoviskách. Ukrajinská kríza, podpora Krymských Tatárov, či západné sankcie, nič z toho nebránilo rozvíjať ekonomické väzby.

Až kríza v Sýrii zasiahla spoluprácu medzi Moskvou a Ankarou. Ruský zásah v Sýrii, ktorú Erdogan považoval za "svoj" piesoček, podpora Kurdov a bombardovanie teroristov priamo riadených Ankarou bolo "červenou čiarou". Naviac sú ohrozené aj špinavé kšefty predstaviteľov Turecka s Islamským štátom, na ktorých sa priamo zúčastňuje aj Erdoganova rodina.

Tieto momenty prvýkrát viedli k vyhrážkam Erdogana na dramatické prerušenie vzťahov s Ruskom, ktoré sa malo týkať hlavne zrušenia odberu plynu, zastavenie projektu Turkish Stream a zrušenia stavby tureckej atómovej elektrárne.

Rusko reagovalo zrušením tranzitných víz pre tureckých autodopravcov, čo môže tureckému exportu spôsobiť miliardové straty. Gazprom medzitým zmenil projekt na Turkish Stream zoškrtaním na polovicu a odmietnutím dodatočnej dodávky 3 miliárd kubíkov plynu na rok 2016. Pritom vyhrážky tureckej vlády na zastavenie projektu atómky sú prázdne, keďže ide o zmluvu schvaľovanú parlamentom a práce už začali. Zmluva by musela byt zrušená parlamentom a Turecko by platilo obrovské sankčné poplatky. Aj zastavenie dodávok plynu je bezpredmetné, keďže ide o zmluvu take-or-pay, čiže Turecko musí platiť, aj keď plyn neodoberie.

Rusko nechce zhoršovať vzťahy s Tureckom, bude závisieť na Erdoganovi, ako sa situácia vyvinie.

Zdroj:
http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/10/turkey-russia-syria-isis-economic-threats.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára