Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

sobota 31. októbra 2015

Politická budúcnosť Angely Merkel je stále priaznivá

Napriek šumom a hlasným protestom, je vnútropolitická pozícia vládnej strany stále stabilná. Špekulácie o jej odstúpení nemajú reálny základ, keďže koalícia CDU/CSU neklesá v historickom prehľade preferencií. Naviac, pri porovnaní s odstúpením Gerharda Schrödera nie je splnený rast popularity konkurenčnej strany SPD nad preferencie CDU/CSU.

Skutočnou výzvou pre Angelu Merkel a vodcovské ambície Nemecka v Únii je protiimigračný postoj východoeurópskych krajín na čele s Maďarskom. Viktor Orbán z postu maďarského premiéra obviňuje nemeckú vládu z anridemokratických postupov a z porušovania zákonov. Víťazstvo týchto tendencií by mimoriadne posilnilo pravicové a nacionalistické strany na úkor centristických a ohrozilo nielen pozíciu Nemecka, ale aj jej kancelárky.

Angela Merkel musí trvať na kvótach, keďže na to vsadila svoju politickú budúcnosť. Pre tento postoj potrebuje presvedčiť európske krajiny. Ak sa to nepodarí, bude to politická porážka Nemecka. Ak by zmenila kurz, výsledok bude ten istý, naviac sa jej partner vo veľkej koalícii strana SPD vyjadrila, že zmena postoja je neprijateľná pre budúcnosť koalície.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-10-30/the-merkel-era-is-far-from-over

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára