Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

piatok 12. júla 2013

Čo ste sa v novinách SME nedočítali

Manipulácie
Manipulácia správ nie je len v tom, čo a ako Vám noviny predložia, ale aj v tom čo Vám nepovedia. Pri správach zo zahraničia, kde neexistuje, alebo je len veľmi ťažké overenie z viacerých zdrojov (ale povedzme si úprimne ani nakoniec nie je prakticky žiaden dopyt zo strany čitateľov) je to obzvlášť nebezpečné.

Je pravda, že noviny nemajú povinnosť zverejňovať všetko zo servisu tlačových agentúr, zhodneme sa však, že zásadné veci by mali byť čitateľom sprostredkované. Bohužiaľ prišiel som na závažné pochybenie v tejto spravodajskej povinnosti v novinách SME

Tentoraz len krátko

Ako si vysvetliť fakt že na SME bol jednak zverejnený článok o výrobe sarínu v Iraku so servisu TASR z 1.6.2013 - pozri tu  ale nebola zverejnená ďalšia zásadná informácia z apríla tentoraz SITA, že iracká a sýrska časť Al-Kajdá sa spojili - pozri tu!

Denník SME neuviedol podstatnú spravodajskú informáciu
Prepojením týchto dvoch správ totiž dostávame zaujímavý informačný oblúk, ktorý si však čitatelia v SME nemali šancu vytvoriť... Zrekapitulujme si to : vieme že Al-Kajdá v Sýrii a v Iraqu je dnes štrukturálne jedna organizácia. Bolo objavené laboratórium Al-Kajdá na výrobu sarínu a yperitu (horčičný plyn) v Iraku. Myslím, že po týchto dvoch správach len skutočne hlúpy človek môže veriť v nevinnosť teroristov v Sýrii, čo sa týka použitia nervových plynov.

Zvlášť keď brutalita a doslova šokujúce praktiky fundamentalistov (rezanie hláv za živa ako v prípade popravy troch kresťanov z 23.júna 2013, v jednom prípade dokonca pojedanie ľudských orgánov) sú viac ako dobre známe.

Potom správa ktorú včera SME zverejnilo, že západné rozviedky sa obávajú aby sa Al-Kájde nedostali nervové plyny do rúk vyzerá dôveryhodne - ale len vtedy, ak nemáte k dispozícii kompletné informácie, z ktorých je viac ako zrejmé, že tieto nervovo-paralytické zbrane si teroristi už dávno vyrábajú sami... Potom je táto správa očividnou spravodajskou dezinformáciou a SME sa na tejto manipulácii aktívne zúčastňuje.

Inak si myslím, že zahraničné správy SME (ne)zverejňuje v podstate len ako výsledok servisu TASR/SITA ( a tí to preberajú z Reuters/AP). Čiastočné manipulácie v selekcii správ a ich ohýbaní by som videl aj tu. V oblasti má SME jediného korešpondenta Janu Shemesh

Výsledok informačnej deformácie

USA a NATO majú rozdvojený prístup k teroristom. V Sýrii ich podporujú, inde zabíjajú
Zahranično-politické správy SME z prostredia Blízkeho Východu sú dlhodobo opticky "na strane" teroristov. Režim al-Assada v Sýrii, proti ktorému teroristi bojujú, nie je žiadna prechádzka ružovým sadom, je to však pre bezpečnosť Európy a priľahlého regiónu ďaleko lepšia alternatíva. USA, NATO však na jednej strane prenasledujú a zabíjajú teroristov Al-Kajdá po celom svete, základňa Guantanámo na Kube je naplnená mučenými ľuďmi, ktorých CIA podozrieva zo spolupráce s týmto hnutím, v Sýrii ich na druhej strane platia, trénujú a vyzbrojujú. Je to neuveriteľne morálne a eticky  pokleslá situácia, ktorej bezpečnostné následky budú v dlhodobej perspektíve desivé.

Tak ako v Afganistane sa stali Američanmi dokonale vycvičení a vyzbrojení mudžahedíni bojujúci proti Rusom zárodkom celosvetového teroristického hnutia Al-Kájda, tu prevádza Západ doslova samovražedné orgie v ďaleko väčšom meradle. Výsledkom výcviku a vyzbrojenia desiatok tisíc náboženských fanatikov môže byť v budúcnosti iba zapálenie vojnových požiarov po celom svete.

Toto sa však zo správ SME nedozviete...

Zdroj:
SME/TASR : http://www.sme.sk/c/6821651/iracka-tajna-sluzba-odhalila-bunku-al-kaidy-ktora-vyrabala-chemicke-zbrane.html
Pravda/SITA : http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/276979-syrska-povstalecka-armada-odmieta-spolupracu-s-al-kajda/
Blog : http://jurajpolacek.blogspot.sk/2013/06/europa-podporuje-bestialne-masakry.html
Kanibal : http://www.youtube.com/watch?v=dXK9vQdSOcY
SME/TASR : http://www.sme.sk/c/6866419/al-kaida-sa-moze-dostat-k-asadovym-chemickym-zbraniam-obavaju-sa-briti.html
pošli na vybrali.sme.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára